‘Loverboy 3.0’ dwingt Nederlandse meisjes tot werk in Belgisch bordeel

schipperskwartier antwerpen
Hollandse Hoogte | Peter Blok

Loverboys zetten vaker Nederlandse meisjes in als prostituee in België. Daar controleert de politie minder streng dan in Nederland, zegt hulporganisatie Terre des Hommes. De organisatie sprak vandaag met het Belgisch Openbaar Ministerie en de gemeente Antwerpen over een gezamenlijke aanpak. Politie en hulpverleners zien dat minderjarige meisjes worden geronseld via sociale media en vervolgens binnen enkele dagen in de prostitutie belanden. Volgens Terre des Hommes heeft deze vorm van uitbuiting de afgelopen twee jaar een vlucht genomen.

De loverboy neemt geen weken de tijd meer om een meisje te verleiden met cadeautjes, maar dwingt slachtoffers soms al binnen 24 uur tot prostitutie.

“Ze spreken het slachtoffer aan via Facebook en zij heeft diezelfde dag al seks met een klant. Zo snel kan het gaan”, zegt Ron Ampersen van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant in radioprogramma Nieuws en Co. Hij houdt zich al jaren bezig met de bestrijding van deze vorm van criminaliteit.

Mannen die volgens deze methode werken, worden ook wel ‘loverboys 3.0’ genoemd. Zij hebben het vaak gemunt op kwetsbare meisjes, met bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking of psychische stoornis.

Seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel. Per jaar zijn zo’n 1300 meisjes hier slachtoffer van. De pooiers zoeken contact via sociale media en vragen slachtoffers om een naaktvideo of -foto. Daarmee chanteren ze meisjes en dwingen ze hen tot prostitutie.

“We kennen zaken waarbij meisjes seks hebben met 20 klanten per dag en dus 20 keer per dag worden verkracht”, vertelt Gideon van Aartsen in Nieuws en Co. Van Aartsen is projectleider bij Watch Nederland, een onderdeel van Terre des Hommes.

Loverboys bieden de meisjes aan op internet. Per klant krijgt de pooier zo’n 50 euro. Hij verdient op deze manier dus zo’n 1000 euro per dag. Het meisje ziet niets van dat geld terug.

Doordat de meisjes de grens over worden gebracht, zijn ze nog afhankelijker van de loverboy. Ze komen vaak in bordelen terecht in Antwerpen. “Daar belanden ze in een isolement”, legt Van Aartsen uit. “Ze zijn in een vreemd land en volledig in de ban van een vreemde man.”

De gevolgen van gedwongen seks kunnen groot zijn voor de meisjes. Sommigen worden ongewenst zwanger, anderen verliezen zich in zelfverminking. Politieman Ampersen zag de meest schrijnende situaties bij minderjarige meisjes. “Dan ben je 17 jaar oud en ligt je hele leven al aan diggelen.”